Uczniowie klasy drugiej B postanowili spędzić jeden czerwcowy dzień owocowo i
warzywnie. Starannie przygotowywali się do tego dnia. Każdy uczeń z tygodniowym
wyprzedzeniem wylosował nazwę owocu lub warzywa. Przez cały czas zbierał o nim
ciekawostki i informacje, które zaprezentował na forum klasy. Uczniowie wykonali
samodzielnie ilustracje lub zdjęcia prezentowanych warzyw i owoców, które
wyeksponowali na tablicy szkolnej. Pojawiły się tu ciekawe prace plastyczne
wykonane metodą iris folding, plakaty i ogłoszenia zachęcające do spożywania
owoców i warzyw. Zadaniem każdego dziecka było przygotowanie z pomocą rodzica
drobnej degustacji. W kąciku klasy ustawiono stół do prezentowania swoich
eksponatów lub przetworów z nich wykonanych. Znalazły się na nim banany, chlebek
bananowy, chipsy bananowe, krojony arbuz, sałatka selerowa, truskawki, wiśnie,
gotowany ziemniak, sałata, ogórki i pomidory, botwinka i ugotowany buraczek,
kosteczki mango, kiwi, kawałki cytryny, jabłuszka, porzeczki. Dzieci dzieliły
się winogronem, placuszkami z pietruszki, plasterkami marchewki a nawet lodami
malinowymi. W celu zainteresowania rówieśników swoją prezentacją dzieci
przygotowały liczne wierszyki i zagadki oraz emblematy , medale i naklejki ze
swoim owocem lub warzywem. Ten dzień przebiegał w miłej i radosnej atmosferze.
Dzieci śpiewały znane piosenki o witaminach i warzywach. Wielu uczniów
przekonało się, że warzywo, które nie lubili jeść może smakować dobrze i
ciekawie. Tak było w przypadku selera.
Celem tych zajęć było oswojenie dzieci z warzywami i owocami. Pokazanie różnych
sposobów ich spożywania oraz rozszerzanie wiedzy uczniów na temat zdrowego
żywienia i znaczenia owoców i warzyw z codziennej diecie.
Wiele dzieci wskazywało aspekty zdrowotne spożywanych roślin. W radosnych
nastrojach dzieci rozeszły się do domu. Wychowawca klasy serdecznie dziękuje
rodzicom za tak aktywne włączenie się w przeprowadzenie zajęć.
EWA KUC
|
|